Campagne Hilversum Repareert van start

Persbericht gemeente

Website helpt Hilversummers bij verminderen afvalstroom

Deze week starten de gemeente Hilversum en Hilversum100 de campagne ‘Hilversum Repareert’. Belangrijkste doel van de campagne is om Hilversummers aan te moedigen om kleding, elektrische apparaten en meubels te (laten) repareren in plaats van ze weg te gooien. Op de nieuwe website www.hilversumrepareert.nl staan praktische tips en meer dan twintig reparatiepunten in de stad waar Hilversummers terechtkunnen om hun spullen te laten repareren. 

Over Hilversum repareert

Afgedankte elektrische apparatuur, kleding en meubels zorgen voor grote afvalstromen in de regio Gooi en Vechtstreek. Elke inwoner gooit jaarlijks gemiddeld zo’n zes kilo textiel en negen kilo aan elektrische apparatuur weg. Ook afgedankte meubels veroorzaken een grote afvalstroom. Met de campagne Hilversum Repareert wordt daarom ingezet op de reparatie van deze producten. Op de website www.hilversumrepareert.nl staan meer dan twintig reparatiepunten waar inwoners terechtkunnen met hun kapotte spullen. Zowel repair cafés als professionele reparatiepunten in Hilversum vind je er terug. In de loop van dit jaar wordt de website verder uitgebreid met onder andere succesverhalen en tips om zelf producten te repareren.

Start campagne

De website maakt onderdeel uit van een campagne die deze week is gestart. Gedurende twee maanden zijn er in de stad uitingen te zien op onder andere sandwichborden, in horecagelegenheden, op de stadsschermen aan de Groest en op het Stationsplein, maar ook op sociale media. Zo willen de gemeente Hilversum en Hilversum100 inwoners bewust maken van het belang en mogelijkheden van reparatie.

De meerwaarde van repareren

Uit een peiling van het inwonerspanel blijkt dat veel inwoners van Hilversum hun producten weggooien, omdat ze reparatie te duur vinden of denken dat dit zo is. 43% van de ondervraagden geeft aan reparatie van kleding te duur te vinden. Voor meubels en elektronica liggen die percentages zelfs op respectievelijk 59% en 68%. Wethouder Bart Heller (Milieu en Afval): “Inwoners moeten zich beter bewust worden van de winst die je haalt uit een reparatie ten opzichte van weggooien en een nieuwe kopen. Reparatie is zeker niet altijd duurder dan de aanschaf van een nieuw product en bovendien is het veel duurzamer en beter voor het milieu.”

Hilversum100

De gemeente Hilversum heeft voor dit project de handen ineengeslagen met Hilversum100. Dit groeiende netwerk van inwoners werkt met elkaar samen om van Hilversum een gezonde, groene en leefbare stad te maken. De organisatie bestaat uit een mix van ondernemers, maatschappelijke organisaties, (groot)ouders, inwoners, verenigingen en stichtingen. Het project Hilversum Repareert sluit goed aan bij de thema’s waar Hilversum100 zich op richt.