wijkbrandweer

Koolmonoxide (CO) melders, waar plaats je ze? Tijdens onze huisbezoeken zien we nog regelmatig koolmonoxide melders op de verkeerde plaats, of niet op de juiste hoogte hangen. Ook komen we nog woningen tegen zonder koolmonoxide melders. Daarom geef ik in dit artikel duidelijkheid over de juiste plaats en ruimte voor een koolmonoxide melder.

Gevaren Koolmonoxide

Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding, zoals bij gasgestookte cv-ketels, combi ketels, geisers en gashaarden. Ook bij een openhaard komt koolmonoxide vrij. Normaliter wordt deze afgevoerd via het rookgasafvoerkanaal. Wanneer er iets mis is met het verbrandingstoestel of het afvoerkanaal, kan koolmonoxide vrijkomen in je huis en tot een levensbedreigende situatie leiden. Dit kan ook voorkomen bij een nieuw toestel.

Koolmonoxide is een giftig, reukloos en onzichtbaar gas. Symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn: hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Jaarlijks overlijden tussen de 5 en 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en belanden er circa 200 mensen in het ziekenhuis. Met een koolmonoxidemelder in huis verklein je de kans dat een koolmonoxide lekkage onopgemerkt blijft en kun je tijdig actie ondernemen.

Welke ruimte moet de koolmonoxide melder hangen?

We maken hierbij onderscheidt tussen warme en koude koolmonoxide. Als koolmonoxide warm is zal het stijgen, als het koud is zakt het licht. Wanneer koolmonoxide vrijkomt uit een verbrandingstoestel is het warm en zal daardoor stijgen.

In de ruimte waar het verbrandingstoestel zich bevindt hang je de melder aan het plafond op een afstand tussen 1 tot 3 meter van het toestel af, op minimaal 30 cm afstand van de wand. Kan de melder niet aan het plafond hangen? Hang hem dan aan de wand zo hoog mogelijk maar 15 cm van het plafond af.

In bijvoorbeeld de slaapkamer kun je voor extra veiligheid ook een koolmonoxide melder ophangen. In die ruimtes zal zich geen warme koolmonoxide bevinden, waardoor de melder hier op ademhoogte geplaatst kan worden aan de wand. In de slaapkamer is dat bijvoorbeeld ter hoogte van het bed aan de wand. Voor beide situaties geldt dat je de melders niet dicht bij luchtinlaten of luchtuitlaten mag hangen, of achter kasten en gordijnen.

Wat moet je doen als de melder in alarm gaat? Koolmonoxide melders geven niet vaak een loos alarm. Gaat hij af, bel dan 112, ga naar buiten en sluit de deur. De brandweer kan dan het aanwezige koolmonoxide nog meten en hier actie op ondernemen.

Heb je nog vragen over koolmonoxide of brandveiligheid in huis? Neem dan contact met mij op. Jeroen Wiegers, Tel: 06 – 830 802 23

Wijkbrandweer Hilversum Email: Wijkbrandweer-Hilversum@brandweergooivecht.nl


BRANDVEILIGHEID en de WIJKBRANDWEER

Als je al jarenlang in je huis woont, ben je je soms niet meer zo bewust van de risico’s in huis. Vooral voor senioren leeft de vraag : Hoeveel rookmelders moet ik hebben in mijn huis? Waar moet ik de rookmelders plaatsen? Heb ik ook een CO melder nodig? Welke brandblusser is het beste voor in huis? Waar moet ik verder aan denken? Indien gewenst komen wij ook op huisbezoek om de brandveiligheid bij u thuis met u door te nemen, we noemen dit een woningcheck. Deze is uiteraard net als ons overig advies, geheel gratis.

We houden ook inloopspreekuren in Hilversum-Zuid : 3e maandag in de Kleine Lelie van 10:00-11:00, 1e donderdag van 17.00-18.00 uur in Winkelcentrum de Heigalerij. Hoe kunt de Wijkbrandweer bereiken: 06-83080223 (035-6885555), wijkbrandweer-Hilversum@brandweergooivecht.nl .

EVEN VOORSTELLEN: 

WIJKBRANDWEERMAN JEROEN WIEGERS

Heeft u vragen over (brand)veiligheid?

Hoe kun je brand voorkomen? Waar hang ik de rook- en koolmonoxidemelder het best op? Is mijn huis wel veilig?

De brandweer kent u natuurlijk van de rode auto’s, die zich met veel lawaai spoeden naar een brand of ongeval. Maar wij doen meer!

Voorlichting geven over boven gestelde vragen  bijvoorbeeld.

Daarom wil ik mij graag aan u voorstellen:

Na 20 jaar in de uitrukdienst ben ik sinds kort werkzaam binnen de afdeling risicobeheersing en brandveilig leven binnen de brandweer Gooi en Vechtstreek.  Naast mijn dagelijkse werkzaamheden binnen deze afdeling ben ik ook actief als wijkbrandweerman voor de postcode gebieden 1214 en 1215. Het geeft mij veel voldoening om samen met mijn collega’s in de andere wijken, het risico op brand te verminderen door het geven van voorlichting.

De wijkbrandweer 

Samen met de gemeenten is er afgesproken dat er in elke wijk een brandweermens m/v voor een aantal uren per week beschikbaar is.  Deze is makkelijk te bezoeken, laagdrempelig, en geeft gevraagd, maar ook ongevraagd, informatie over brandveiligheid. 

Ik zal vaak aanwezig zijn op buurtbijeenkomsten (u herkent mij aan het brandweeruniform) en heb ook regelmatig spreekuren in deze wijken. Wij hebben veel folders over heel veel brandweervragen en zelfs sommige in meerdere talen. Als de taal een probleem is, zorgen we voor een oplossing.

Soms zullen we ook bij u in de buurt speciale voorlichtingsbijeenkomsten geven over brandveiligheid. Dat zullen we dan ruim van te voren aankondigen in de wijkkranten, websites en spreekuren. Als u voor uw groep (van kinderdagverblijf, VVE  tot en met bejaardensoos) een voorlichting wilt ontvangen, kunt u mij natuurlijk bellen, mailen of bereiken via social media!

We kunnen samen met u uw woning bekijken en adviseren op het gebied van brandveiligheid. Er is een lijst van punten die we dan met u langslopen. Deze woning-check is geregeld met een afspraak en net als alle informatie: Helemaal gratis!!

Waar vindt u mij?

U vindt mij iedere eerste donderdag van de maand in winkelcentrum De Heigalerij van 17:00-18:00.

Als u een (brandende) vraag heeft kunt u mij ook op de volgende manieren bereiken:                                 

Email: Wijkbrandweer-Hilversum@brandweergooivecht.nl                                                                                      

Mobiel: 06-830 80 223

Centraal telefoonnummer: 035-6885555.

Social media:

Facebook: Wijkbrandweerman Hilversum

Twitter: @WBW_Hilversum

Suggesties naar info@hilversumzuid.nl.