Categoriearchief: Buurtnieuws

Wat gebeurt er allemaal in de televisietoren?

Logo Gemeente Hilversum, ga naar de homepage

Sommige Hilversumse gebouwen verdienen gewoon extra aandacht. Dit keer in de spotlights het hóógste gebouw van onze stad: de ‘televisietoren’ van 198 meter hoog. Ook in het donker niet te missen, dankzij de rode lichtjes. Van horen zeggen: “pas als je de rode lampjes van de televisietoren weer in het zicht krijgt, weet je dat je bijna thuis bent.” Wat er ónder de toren zit was een tijdje nog spannender dan wat er boven gebeurde…

Lees verder.

Televisietoren_Foto_Frans_van_Brakel

gratis en onafhankelijk energieadvies


De gemeente Hilversum, de woningcorporaties en de lokale energiecoöperaties HilverZon en HET slaan de handen ineen om samen 4000 huurders en 1000 woningeigenaren te bereiken met gratis en onafhankelijk energieadvies. Woningeigenaren en huurders kunnen profiteren van de zogenoemde RREW regeling.

De Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) is bedoeld om huurders en eigenaar-bewoners te stimuleren energie te besparen in hun woning. De energiecoöperaties en woningcorporaties hebben samen met de gemeente een breed verduurzamingsaanbod samengesteld, waaraan iedereen kan meedoen.

www.hilversumbespaart.nl

Buurthuizen ondanks lockdown open voor kwetsbaren: “Hier hoor ik er toch nog bij”

NH Nieuws

Ook tijdens deze harde lockdown wordt er weer een uitzondering gemaakt voor buurthuizen. Zij mogen openblijven voor kwetsbare buurtbewoners, uiteraard op afstand en zo min mogelijk. NH Nieuws sprak met Will en Anneke, twee vaste bezoekers van buurtcentrum de Kleine Lelie in de Bloemenbuurt in Hilversum. Wat maakt het buurthuis voor hen zo essentieel?

Lees hele artikel

Gemeentespeld voor ‘sociaal werkers’ Jan en Marcel Jongerius

Persbericht gemeente Hilversum

De gemeente Hilversum heeft altijd veel waardering geuit voor de gebroeders Jan en Marcel Jongerius, die met hun beroemde buurtsuper belangrijk sociaal werk deden. Eind november sloot de deur van hun winkel aan de Piet Heinstraat in Hilversum-Zuid. Voor het college van B en W is dit hét moment om hen de hoogste gemeentelijke waardering toe te kennen: de gemeentespeld. Jan en Marcel Jongerius krijgen deze erkenning uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Hilversum, op dinsdag 11 januari 2022.
 
Jongerius een begrip in Hilversum
Verssupermarkt Jan Jongerius is al decennialang een begrip in Hilversum. De melkzaak die vader Jongerius in 1960 begon, groeide na de overname door zoon Jan in 1979 uit tot een buurtsuper. Later kwam ook broer Marcel in de zaak. Vanaf dat moment ging Jongerius ook bestellingen leveren aan bedrijven en scholen. De broers waren hun tijd ver vooruit, want ook particuliere klanten konden gebruikmaken van de boodschappenbezorgdienst van Jongerius. En in de winkel zelf stonden de broers en hun medewerkers altijd klaar voor een praatje met jong en oud.
 
Maatschappelijk belang
Het college van B en W roemt de persoonlijke aandacht van de gebroeders Jongerius. “Een gemeentespeld voor Jan en Marcel Jongerius doet recht aan al het sociale werk dat zij in de afgelopen 50 jaar hebben verricht, voor wat zij hebben betekend voor vooral oudere Hilversummers, maar ook voor de buurt, voor alleenstaanden. De gemeentespeld erkent hiermee twee ondernemers die het maatschappelijk belang dienden, zonder opsmuk, zonder pretenties, maar gewoon door het goede te doen, iedere dag weer”, aldus burgemeester Pieter Broertjes namens het college.

Volgens het college verdient dit openlijke waardering. Broertjes overhandigt Jan en Marcel Jongerius de gemeentespeld tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op dinsdag 11 januari 2022.
 
Meer informatie
Voor meer informatie: pers@hilversum.nl/ 06 – 34 34 20 75

Wijkspreekuur Hilversum Zuid

Donderdag 9 december van 13:00 – 15:00.

Online:

Aanmelden bij: t.vanderwal@hilversum.nl

Hoe ‘onderkruipers’ van Hilversum een diamantstad maakten

Maar minder bekend is dat de diamantbewerkers aan de basis stonden van de eerste woningbouwvereniging van de stad. In 1910 laten zij het eerste arbeiderswoningbouwcomplex bouwen in de Ericastraat, op zo’n 250 meter van slijperij ‘De Gijsbrecht’. Van de eerste vijftig woningen worden er 33 bewoond door diamantbewerkers. De woningen staan er nog steeds en zien er nog net zo uit als toen.

Lees geheel artikel

Diamantstraat

MOP(Mama – Oma Project)

Dat is de reden voor het project Mama Oma.

De allochtone gezinnen koppelen aan Nederlandse oma’s, vaak eenzame ouderen, opdat ze met elkaar een duurzame relatie kunnen opbouwen door met elkaar activiteiten te ontplooien, bijvoorbeeld naar een boerderij, bibliotheek of bioscoop gaan, een boek voor te lezen of deel te nemen aan activiteiten in de omgeving.

Lees alles over het MAMA- OMPA PROJECT HIERONDER:

vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van 2021

De Vrijwilligerscentrale Hilversum is op zoek naar dé vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar. Inwoners kunnen hun favoriete vrijwilliger en/of vrijwilligersorganisatie tot en met zondag 21 november nomineren via www.vchilversum.nl.

Daarna wordt de winnaar door een vakjury gekozen. De winnaar wordt bekend gemaakt op 7 december, op Nationale Vrijwilligersdag. 

Met deze verkiezing willen gemeente Hilversum en de Vrijwilligerscentrale de vrijwilligers van Hilversum in het zonnetje zetten. Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor onder andere sportverenigingen, musea, school, buurthuis en theater. “Vrijwilligers houden onze samenleving draaiende. Wat voor iemand een kleine moeite is, is voor een ander het lichtpuntje van de week. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat wij hun inzet waarderen”, aldus Karin Walters, wethouder Zorg en Welzijn.

De winnaars van de verkiezing ontvangen naast de titel ‘vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie van het jaar 2021’ een mooi geldbedrag om te besteden bij de organisatie waar hij of zij werkzaam is. Dit geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor aanschaf van nieuw materiaal of voor een leuk teamuitje. De verkiezing is de afsluiting van het jaar van de Vrijwillige Inzet. Eerder dit jaar zijn de Vrijwilligerscentrale en de gemeente gestart met de campagne ‘Vrijwilligerswerk? Echt iets voor jou!’ Het doel van de campagne is om aandacht te vragen voor vrijwilligerswerk en om te laten zien dat er voor iedereen passend vrijwilligerswerk te vinden is. Heleen van der Laan, coördinator Vrijwilligerscentrale: “Wij zijn de schakel tussen de vrijwilligers en de maatschappelijke organisatie. Wij kijken naar de talenten die een inwoner heeft en hoe deze zo goed mogelijk in gezet kunnen worden om een ander te helpen. Zo is er altijd wel vrijwilligerswerk te vinden dat bij iemand past!”

Meer informatie
Meer informatie over de verkiezing vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie: www.vchilversum.nlNomineren kan nog tot en met 21 november.
 Voor contact: pers@hilversum.nl/ 06 – 34 34 20 75