versa

Versa Welzijn Carona pagina

Weg en Wijzer Versa Welzijn . Heeft u een dringende vraag op financieel of juridisch gebied? Wij bieden een telefonisch spreekuur! U kunt bellen naar één van onze sociaal juridisch dienstverleners en zij helpen u graag op weg. ☎️ Maandag: André / 06 139 659 12 ☎️ Dinsdag: Robin / 06 130 521 59 ☎️ Donderdag: Moumen / 06 139 660 09 | Facebook

Tips tegen ‘Ongewenst alleen zijn’

Als maatschappelijk werker kom ik regelmatig mensen tegen, die zich ‘ongewenst alleen voelen’. Stel dat u tegen dit soort nare gevoelens aanloopt… Dan doet u er verstandig aan om zelf op tijd aan de bel te trekken. Wacht NIET te lang met het zetten van de eerste stappen!!! Een ander gaat dit helaas niet voor u doen. Hieronder geef ik een aantal tips om ‘een situatie van ongewenst alleen zijn’ stap voor stap tegen te gaan:

1.Durf te delen dat u zich geregeld ongewenst alleen voelt;

Aan wie durft u toe te vertrouwen dat u zich regelmatig ongewenst alleen voelt? Aan bijvoorbeeld een collega, een buurman, buurvrouw of aan uw huisarts? Dit is misschien wel de meest uitdagende stap om te zetten. Maar toegeven dat u zich ‘ongewenst alleen voelt’, getuigt van bijzonder veel lef!!! Zo’n ‘betrouwbare bondgenoot’ zou u namelijk kunnen stimuleren bij het opzoeken van nieuwe situaties en nieuwe contacten. Na verloop van tijd zult u merken dat meer mensen dit (eenzame) gevoel herkennen. Alleen durven velen daar niet openlijk voor uit te komen.

2. Kijk dichtbij huis

Met welke mensen uit het heden of verleden zou u weer contact willen maken? Sta eens stil bij de personen uit uw omgeving met wie u de banden weer zou willen aanhalen. Voordat u de lastige stap zet om nieuwe mensen te ontmoeten. Misschien heeft u méér aan contacten met buren, familie, collega’s, kennissen dan u op voorhand denkt. Soms zoeken we de oplossingen gewoon ‘te ver van huis’ en zien wij de mensen om ons heen ‘over het hoofd’. Probeer vooral een paar personen om u heen te verzamelen, bij wie u zich veilig en vertrouwt voelt. (3 vrienden in het echte leven is beter dan 500 contacten via sociale media).

3. Kies activiteiten die u graag doet;

Als u besluit om met nieuwe mensen in contact te komen, kies dan een activiteit, die u graag doet. Hiermee vergroot u de kans om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Wat vindt u echt leuk om te doen? Wat zijn bijvoorbeeld uw hobby’s? Waar bent u echt goed in? Op welke manier zou u een ander kunnen helpen?  Heeft u al stilgestaan bij het doen van vrijwilligerswerk? Zou u een cursus willen volgen? Wilt u zich aansluiten bij een vereniging? In bijvoorbeeld de Egelantier of in wijkcentrum De Kleine Lelie vinden tal van leuke activiteiten plaats. Ga de uitdaging eens aan om daar binnen te lopen? Om (nieuwe) ideeën op te doen. Neem, als het lukt, vooral iemand mee, die u vertrouwt. 

4. Geen eenrichtingsverkeer;

In zo’n wijkcentrum of vereniging kunt u ook nieuwe, leuke mensen leren kennen. Verwacht echter niet dat u na een paar ontmoetingen meteen een intense vriendschapsband met iemand ontwikkelt. Met de meeste personen zal het zelfs nooit tot een hechte vriendschapsband komen. Bij het onderhouden van een langdurig contact mag eigenlijk nooit sprake zijn van eenrichtingsverkeer. Over en weer vraagt dit om sociale vaardigheden zoals: belangstelling, tijd vrij maken om met elkaar af te spreken, hulpvaardigheid, openheid, de bereidheid om elkaar beter te leren kennen – naar vooral – naar elkaar te luisteren!!! Welke sociale vaardigheden heeft u al om een langdurig contact met iemand te onderhouden? Welke sociale vaardigheden zou u nog verder willen ontwikkelen tijdens bijvoorbeeld een sociale vaardigheidstraining?

5. Eerst rouwverwerking bij verlies;

Ongewenst alleen zijn kan ook het gevolg zijn als een dierbaar persoon uit uw leven wegvalt. Voordat u het gevoel van ongewenst alleen zijn, kunt aanpakken, is rouwverwerking vaak de eerste stap. Ongewenst alleen zijn’ kan deel uitmaken van het rouwproces. Heeft u al eens overwogen om contact te maken met bijvoorbeeld lotgenoten? Dat kan namelijk zeer helpend zijn om het verlies van een dierbaar persoon te verwerken en u aan te passen aan een nieuwe situatie

Over het onderwerp ‘ongewenst alleen zijn’ ik nog veel meer vertellen. Heeft u dus vragen over dit onderwerp, dan kunt u mij bellen op het nummer; 06 – 139 65 864. Ook kunt u 24/7 gratis terecht bij de Luisterlijn (0900 0767). Vooral als dit (eenzame) gevoel ’s avonds, ’s nachts of tijdens de (vervelende) feestdagen ‘de kop op steekt’. 

Hartelijke groet

Aniel Siriram

Maatschappelijk werker Hilversum Zuid

Versa Welzijn

06 139 65 864

Maatschappelijk-werker Aniel in de Kleine Lelie

NIEUWS VERSA WELZIJN

Klik op de groene link voor de laatste nieuwsbrief van Versa Welzijn.

https://mailchi.mp/265c73c319ff/maatschappelijke-vraagstukken-vragen-om-samenspraak?e=4052306a99

Huisbezoeken 75plussers

Prettig en lang zelfstandig wonen

De gemeente Hilversum voert graag een actief ouderenbeleid. Doelstelling is ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen in de eigen vertrouwde omgeving. Zij wil ouderen zelf graag hierbij betrekken en proberen om het beleid zo goed mogelijk af te stemmen op deze vragen en wensen. 

Daarom biedt de gemeente Hilversum, in samenwerking met Versa Welzijn, inwoners die 75 jaar of ouder zijn een huisbezoek aan. Doel van het bezoek is om hen te informeren over het bestaande aanbod van voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en welzijn en de wensen in kaart te brengen. Daarnaast is het gesprek aangaan over ouder worden in deze samenleving belangrijk om mogelijke problemen tijdig te kunnen voorkomen. Er wordt niet gekeken naar de problemen en drempels, maar juist naar krachten, talenten en mogelijkheden die er al zijn. Zo kan iedereen op zijn eigen manier actief blijven en prettig ouder worden. De informatie uit de huisbezoeken is van groot belang voor de gemeente en zal meegenomen worden in het opstellen van het ouderenbeleid voor de komende jaren.

Heeft u vragen over de huisbezoeken, interesse in een bezoek door een van onze hiervoor opgeleide vrijwilligers óf lijkt het u leuk om zelf vrijwilliger te worden in Hilversum Zuid? Neem dan contact op met stedelijk coördinator Julie Janssen: jljanssen@versawelzijn.nl of via  (035) 623 11 00 

BUUR ZOEKT BUUR

Versa Vrijwillige Thuishulp (VTH) en Buur Zoekt Buur

Mensen die graag thuis hulp van een vrijwilliger willen, kunnen vrijwilligershulp aanvragen bij Versa Vrijwillige Thuishulp (VTH), wanneer ze niet kunnen terugvallen op hulp van iemand in hun omgeving en andere hulp niet haalbaar of betaalbaar voor hen is. 

Bij VTH zijn vrijwilligers die graag hun hulp willen bieden en VTH heeft contacten met een heel netwerk van organisaties in Hilversum, die vrijwilligershulp aan huis bieden.

Daarbij kan het eenmalige hulp betreffen, zoals een klusje in huis of tuin, of een vraag om vervoer naar een instelling of vrienden/familie.

Maar het kan ook een langer durende vraag om hulp zijn, waarbij een vrijwilliger langere tijd regelmatig komt, bijvoorbeeld voor een bezoekje of wekelijks boodschappen, als maatje,  om aanwezig te zijn bij iemand zodat diens mantelzorger er even uit kan, om te wandelen met iemand in een rolstoel, als  maatje om Nederlandse taal te oefenen of voor administratieve ondersteuning. 

De vrijwilligershulp is kosteloos, alleen voor vervoer, tuinhulp en klusjes wordt een kleine onkostenvergoeding gevraagd. 

Naast VTH is er ook de mogelijkheid van hulp vragen via Buur Zoekt Buur. Hiervoor kan iedere Hilversummer zich inschrijven, om hulp aan te bieden, hulp te vragen of een gezellige activiteit te ondernemen. Vraag en aanbod binnen dezelfde postcode worden dan met elkaar in contact gebracht, dit is dus meer een soort van burenhulp en burencontact.

Mocht u meer informatie of een folder willen of vrijwilligershulp willen aanvragen, dan kunt u elke werkdag bellen van 10.00-13.00 uur naar telnr 035-6250000. 

U kunt ook uw vraag per e-mail naar VTHHilversum@versawelzijn.nl stellen.

Heeft u belangstelling om als vrijwilliger bij VTH aan de slag te gaan, dan kunt u contact opnemen met Anneke Bijleveld, telnr 06 49377171   e-mail abijleveld@versawelzijn.nl voor een afspraak voor kennismaking en inschrijving als vrijwilliger.

vrijwilligerscentrale

Vrijwilligerscentrale Hilversum 
Eemnesserweg 109 , 1223 GD Hilversum. 
T. 06 – 13 13 29 87 (ook voor app berichten) 
E. vacaturebankhilversum@versawelzijn.nl
W. www.versavrijwilligerscentrale.nl

Inloop (afspraak maken niet nodig) 
maandag van 10.00-13.00 uur,
woensdag van 13.00-16.00 uur
donderdag van 13.00-16.00 uur

Buiten deze tijden bij voorkeur op afspraak. 

Gratis hulp bij uw administratie, financiën en juridische vragen 

Heb jij een probleem waar ingewikkelde wetten en regels bij komen kijken? Een sociaal juridisch dienstverlener van Versa Welzijn wijst jou de weg!  

Een conflict op het werk. Een huurverhoging die niet meer betaald kan worden. Een betalingsachterstand die oploopt. Een lastige brief. Wat doe je als dit gebeurt? Het is niet altijd duidelijk waar je recht op hebt. Daarom is het verstandig om informatie en advies in te winnen bij een deskundige. Met de juiste informatie kun je veel zelf oplossen. En als het nodig is helpt de sociaal juridisch dienstverlener bij het opstellen van een brief of bezwaarschrift en belt samen met jou met instanties.  

Tijdens de gratis inloopspreekuren ‘Weg en Wijzer’ staat een team van vrijwilligers (en sociaal werkers) klaar om je op weg te helpen bij alle vragen over je administratie, formulieren, inkomen, toeslagen, voorzieningen, werk en meer… Kom op dinsdagmiddag langs in de Kleine Lelie of bel voor meer informatie met sociaal juridisch dienstverlener Robin Hessels (035 623 11 00 / 06 130 521 59). 

Achterkant informatiekrant Versa

Welkom op Hilversumzuid.nl. Deze wijkkrant bevat veel informatie over wijkcentrum de Lelie, tijdelijk de Kleine Lelie. Verder veel aanknopingspunten voor wat er te doen is in Hilversum Zuid. Ook adressen voor als u informatie zoekt. Veel plezier bij het bekijken van deze website.