Persbericht gemeente Hilversum- Energiearmoede

Maatregelen voor aanpak energiearmoede uitgebreid met energiebesparende producten
De lokale Hilversumse aanpak energiearmoede breidt de energiebesparende producten deze maand substantieel uit met grotere maatregelen. Zo kunnen Hilversummers die in aanmerking komen aanmerkelijk meer gaan besparen op hun energierekening. De volgende stap die nu wordt onderzocht: het ondersteunen van grotere energiebesparende maatregelen voor woningeigenaren. Bijvoorbeeld door het beschikbaar maken van goede witgoedproducten. 

Wethouder Bart Heller is blij met de uitbreiding: “We kunnen de mensen die het echt nodig hebben nu veel meer aanbieden. Met het toevoegen van middelgrote maatregelen hebben we echt een grote stap vooruit gezet. Dus niet alleen tochtstrips en folie aanbrengen, maar ook het beschikbaar maken van bijvoorbeeld dikke gordijnen en goede witgoedproducten. Daar kunnen mensen veel mee besparen.”

 Energiebesparende maatregelen
Op dit moment richt de energieklusser zich – naast adviezen – op de kleinere energiebesparende maatregelen: tochtstrips en radiatorfolie aanbrengen, ledlampen en waterbesparende douchekoppen. Deze gelden voor zowel huurders als woningeigenaren. Nu komen daar dus producten bij, zoals radiatorventilatoren, waterzijdig inregelen van de CV, dikke gordijnen en de vervanging van één witgoed product. Deze energiebesparende maatregelen kunnen grotendeels worden betaald uit het budget dat door het Rijk beschikbaar is gesteld voor ondersteuning van kwetsbare huishoudens bij de verlaging van de energierekening.  

De volgende stap: woningeigenaren

De stap die nu wordt onderzocht, is of er ook energiebesparende maatregelen kunnen komen voor woningeigenaren met een laag inkomen. Er wordt momenteel een plan ontwikkeld om met een subsidie één isolerende maatregel te laten uitvoeren. Het gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, dakisolatie of vloerisolatie.

 Voor wie?

Inwoners met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum kunnen deelnemen aan de actie. Inwoners met een hoger inkomen worden naar Hilverzon verwezen voor een adviesgesprek met een energiecoach. Vanaf half oktober 2022 konden de inwoners van Hilversum-Noordoost zich al aanmelden voor het project. Vanaf 1 november 2022 kunnen huishoudens een beroep doen op de renteloze lening van het Nationaal Warmtefonds.

 Project energieklusser aan huis

Om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij het verlagen heeft  de energiecoöperatie Hilverzon in opdracht van de gemeente Hilversum de actie ‘Energieklusser aan Huis’ ontwikkeld. Dit project is nu van start gegaan. Het doel van de actie is om de energierekening van huishoudens te verlagen door huishoudens bewust te maken van hun eigen gedrag bij het energieverbruik en huishoudens te betrekken bij de energietransitie.
De actie bestaat uit twee onderdelen: het bereiken van de huishoudens en het ondersteunen van de huishoudens. De aanpak wordt wijkgericht uitgevoerd. Er is gestart in de wijken waar de problematiek van energiearmoede het grootst is.

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen mensen terecht op:hilversum.nl/sociaal-plein/inkomen-toeslagen/energieklusser-aan-huis/of contact opnemen via: energieklusser@hilverzon.nu