Hilversum Wandelchallenge 2024: Samen een gezonde uitdaging aangaan

foto: gemaakt door Diek Scholten
HILVERSUM – Fitter en gezonder voelen. Wie wil dat nou niet? Misschien dat de Hilversum Wandelchallenge daarvoor een mooi begin is om de komende twintig weken, een keer in de week, onder begeleiding aan de fit- en gezondheid te werken.

Maandag 6 mei gaat de achtste editie van deze wandelchallenge om 19.00 uur van start op de parkeerplaats bij het crematorium aan de Kolhornseweg.
Op zaterdag 28 september zal de challenge worden afgesloten tijdens een landelijk evenement georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation.

Sinds 2017 verzorgen de eerstelijnszorgverleners samen met de wandelcoaches van Team Sportservice De Hilversum Wandelchallenge. Dit is onderdeel van de Nationale Diabetes Challenge, een wandelprogramma van twintig weken van de Bas van de Goor Foundation.

Verschillende afstanden 

Wandelbegeleiders Ron Buisman en Bianca Koot: “Er zijn verschillende groepen met elk een eigen begeleider. Wandelaars kunnen kiezen uit verschillende routes: 5, 7,5 en maximaal 10 kilometer. “Voor deelnemers met een beperkte conditie starten we voorzichtig en lopen we elke week een stukje verder. Het is ontzettend belangrijk om gezond te leven en te bewegen. Sommige mensen hebben daar wat extra hulp bij nodig bijvoorbeeld door mee te doen met de Hilversum Wandelchallenge, waarbij je elke week onder begeleiding wandelt in de prachtige natuur rond Hilversum. Er zit geen druk achter. Kun je een keer niet, dan hoef je je niet af te melden. Bovendien kun je op elk moment aanhaken, mocht je op 8 mei niet kunnen starten.”

Voordelen van bewegen

Met wandelen kun je in korte tijd grote gezondheidsvoordelen behalen: een kleinere kans op diabetes, hart- en vaatziekten of depressieve klachten. Bewegen heeft veel voordelen. Het is goed voor je gezondheid en je zit beter in je vel. Wanneer je (een verhoogde kans op) diabetes type 2 hebt, dan is bewegen nog belangrijker.”, dat beaamt ook huisarts Jaap van der Horst.
Lucia, een van de deelnemers sluit zich daarbij aan: “Je voelt je door het wandelen lichamelijk en geestelijk fitter en je krijgt meer energie. Het is opvallend; je wordt er zelfs vrolijker van”, vertelt ze. 

Tabletjes eruit lopen.

Diverse wandelaars besluiten mee te doen om op advies van hun huisarts of praktijkondersteuner meer te gaan bewegen. “Bij mensen met overgewicht of een chronische aandoening laat de gezondheid vaak te wensen over. Van de huidige volwassenen van 45 jaar en ouder krijgt 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. Dat zijn er veel te veel vinden wij. Door samen te bewegen en mee te wandelen met de Hilversum Wandelchallenge kunnen we dit voorkomen.  Het begint bij de eerste stap”, aldus huisarts Van der Horst.
“We organiseren de Wandelchallenge nu al zeven jaar en we zien bij deelnemers na verloop van tijd dat medicatie voor hoge bloeddruk of de diabetes kan worden verminderd. En natuurlijk zijn er ook kilo’s kwijtgeraakt. Je kunt dus stellen dat die tabletjes eruit zijn gelopen”, merkt hij op.

Goede schoenen en motivatie

Bianca en Ron leggen uit: “Het enige dat nodig is, zijn een paar goede schoenen en motivatie. De deelnemers zorgen voor de gezelligheid. Wij zien de afgelopen jaren veel vriendschappen ontstaan en verschillende deelnemers maken ook door de week afspraken om te gaan wandelen.
Deelnemers mogen ook altijd andere belangstellenden meenemen. In september wordt de Wandelchallenge feestelijk afgesloten. “En krijgen voldoende deelnemers de smaak te pakken, dan wandelen we na die twintig weken gewoon de hele winter door”.

Meer informatie is te vinden op www.wandelchallengehilversum.nl.

Vragen?

Voor meer informatie, neem een kijkje op www.wandelchallengehilversum.nl.of neem contact op met Diek Scholten, coördinator Hilversum Wandelchallenge.
E-mail: scholten@eerstelijnhilversum.nl. Tel. 06-42607450