Het buurthuis

Ik kom met regelmaat bij buurthuis De Kleine Lelie (voorheen De Lelie). Het woord buurthuis zegt precies waar het voor staat. Het huis van de buurt, deze huiskamer is van ons allemaal. Kom binnen voor een kop koffie of thee, een praatje, samen lachen, soms een traantje, maar bovenal…er zijn voor elkaar.

Wat ik zelf zo fijn vind aan een buurthuis is dat je er allemaal mensen tegenkomt die je nog niet kent of die je anders nooit ontmoet zou hebben. Maar die gewoon buurtbewoners zijn, net als jijzelf. Verschillende afkomst, arm of rijk, jong of oud, …iedereen is welkom. Hoewel de meeste activiteiten van de oude Lelie her en der verspreid zijn in Hilversum, blijkt dat De Kleine Lelie al vrij snel het kloppend hart is voor al die verdwaalde vrijwilligers en bezoekers van de oude Lelie. Als het kan worden hier op de Hilvertsweg de activiteiten opgepakt en weet men elkaar weer te vinden. Er zijn vaste gastheer-en vrouwen die klaarstaan om de bezoeker een warm welkom te heten.

Gastheer Gerrit zorgt ervoor dat De Kleine Lelie lekker schoon blijft. Toen hij laatst de grote ramen aan het lappen was kwam de buurman vragen of hij dat ook bij zijn naastgelegen winkeltje kon doen. Toen Gerrit klaar was bracht hij een grote schaal met lekkere Chinese hapjes om uit te delen. Of laatst met Pasen dat kleine kinderen aan de ouderen uit de buurt in De Kleine Lelie een gevuld paasmandje komen brengen. Jong en oud samen aan de limo en iets lekkers. Of een oudere Turkse dame die naar de koffietafel komt om haar Nederlands te oefenen en vrienden te maken. Mooi toch!

In het woordenboek Van Dale staat: “buurt·huis meervoud: buurthuizen) voor een bepaalde buurt opgericht gebouw, waarin aan sociaal-cultureel werk wordt gedaan”. 

Dat klopt natuurlijk. Maar soms kun je gevoelens niet in woorden uitdrukken. Want die arm om iemand heen of samen juichen omdat iemand oma is geworden dat is een gevoel. Een goed gevoel en een echt buurthuisgevoel. En sommige gevoelens zijn niet in woorden uit te drukken, maar wel te ervaren. Je hoeft alleen maar even over de drempel heen. En…wees welkom!

Inez Hammers-Baartwijk, 03-05-2019.