Vrijwilligers aan het woord

Wim Bos

maakte  dit schilderij:

Thomas Boerma

In het gesprek met de wethouder op het gemeentehuis is de vrijwilligers gevraagd om duidelijk te maken wat de Lelie zo bijzonder onmisbaar maakt.

Dit wil ik namens de vrijwilligers graag en omwille van de tijd, kort uiteenzetten. Dat betekent zeker dat mijn verhaal onvolledig is. Daarvoor vooraf al mijn excuses.

Ik spreek in de tegenwoordige tijd omdat de Lelie nog steeds bestaat. Door de inzet van alle buurtbewoners, bezoekers, vrijwilliger en de buurtwerkers alle instellingen die ons tijdelijk ruimte bieden.

  • Door de bijzondere ligging in het hart van een pluriforme wijk met grote historie is de Lelie sinds jaar en dag een wijkcentrum voor iedereen, jong, oud, arm, rijk, gezond, ziek, hulpbehoevend, hulpverlenend en vanuit alle windstreken. Zonder bij elkaar op schoot te zitten iedereen is zichtbaar en herkenbaar. We komen elkaar tegen en begrijpen elkaar. De lelie is een inclusieve organisatie die verbinding in de wijk brengt en wil brengen.

  • Het uniek historische pand, een van de oudste buurthuizen van Nederland, is voor een groot deel van de buurtbewoners een onderdeel van een persoonlijke geschiedenis. De bijzondere zaal met zijn schuifwand en schuifdeur in de schuifwand zorgt ervoor dat we samen apart kunnen zijn. Wij hebben geen patent op delen. Maar we zijn er in de Lelie wel heel goed in.
  • Buurtwerk doe je tegen de klippen op, tegen de stroom in en met je hart. De buurtwerkers van Versa doen dat. Zij zorgen voor de lange adem, hebben visie, verbinden, creëren kansen en durven initiatief te nemen. Zij zorgen voor ruimte voor mensen waarvoor op andere plekken geen ruimte is. Geven kleine projecten ruimte die nergens anders te vinden is. Bieden kansen aan mensen die onder aan de ladder staan en weer omhoog willen. Zonder deze buurtwerkers geen Lelie.

Als laatste: Ik ben in de afgelopen maanden zoveel mensen tegen gekomen die de Lelie een warm hart toedragen en keihard bezig zijn met de ‘dakloze’ Lelie. Ik wil iedereen die de afgelopen maanden zich heeft ingezet voor het behoud van de lelie, iedereen die gewoon doorgaat met het bezoeken van alle bijzondere activiteiten, iedereen die druk bezig is om zijn activiteit op een noodlocaties levend te houden complimenteren met zijn of haar inzet en doorzettingsvermogen. Door jullie is de Lelie slechts dakloos en niet thuisloos.