Hilversumse Bouwkringloop winnaar van de Hilversum 100 Challenge

PERSBERICHT

11 oktober 2017

Hilversumse Bouwkringloop winnaar van de Hilversum 100 Challenge

(foto’s Margôt Brakel.)De initiatiefnemers van het plan ‘De eerste Hilversumse Bouwkringloop’ heeft de hoofdprijs gewonnen van de Hilversum 100 Challenge. Juryvoorzitter Lucas Mol en wethouder Nicolien van Vroonhoven reikten de prijs van 10.000 euro uit tijdens het Hilversum 100 Event op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. De jury, bestaande uit Helga van Leur, Halil Özpamuk, Paul Basset en Lucas Mol, vonden unaniem het plan voor het realiseren van een bouwkringloopwinkel in ’t Gooi het beste idee. Het wordt een plek waar je reguliere tweedehands bouwmaterialen kwijt kan en kan vinden. Het is een helder plan dat bijdraagt een circulaire economie en CO2 reduceert.

Overige prijswinnaars

De Footprint Challenge heeft het doel inwoners middels een online tool inzicht te geven in hun eigen voetafdruk en te laten zien wat de invloed is van hun keuzes op het gebied van voedsel, energie en mobiliteit. Gedurende 40 dagen worden ze uitgedaagd hun voetafdruk te verlagen. Gewoon met kleine acties in het dagelijks leven.

Prijs: 5.000 euro

De sportverenigingen Altius en HMHC hebben beide ambitieuze plannen om hun clubgebouw en sportvelden te verduurzamen. Het spreekt de jury bijzonder aan dat beide sportverenigingen ambitieuze inzendingen hebben gedaan en heeft besloten ze allebei voor dat enthousiasme en hun doorwrochte plannen te belonen.

Voetbalclub Altius: 5.000 euro

Hockeyclub HMHC: set warmtepanelen van Degree-n t.w.v. 5.000 euro

DEP-STEP: Direct Energie Besparen middels een eenvoudig stappenplan. Een degelijk plan van aanpak voor een rekentool, een kenniscentrum en een helpdesk.

Prijs: 5.000 euro

Inzender Xander Mooibroek kreeg bovendien van de Rabobank Gooi en Vechtstreek een deelname bewijs aan de masterclass Duurzaam Ondernemen t.w.v. 1000 euro

Een groene Bethlehemkerk. Jogchum Kooi heeft samen met het bestuur een plan voor het vergroenen van de Bethlehemkerk ingezonden. Zij willen als kerkelijke gemeente goede rentmeesters zijn door duurzame bezig te zijn in en rond hun kerk.

Prijs: set warmtepanelen van Degree-n t.w.v. 5.000 euro

Banden op spanning krijgt een aanmoedigingsprijs om dit plan in Hilversum uit te rollen. Een uitermate simpel initiatief om automobilisten te faciliteren om op goed opgepompte banden te rijden. Dat scheelt brandstof, scheelt fijnstof, geeft een betere wegligging, een kortere remweg en is dus veel veiliger.

Prijs: 1.000 euro

Prijzen voor samenwerkende Hilversumse scholen

Op het Hilversum 100 Event spraken KinderCampus, GBS de Wegwijzer en het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum met elkaar af om samen te werken aan het verduurzamen van Hilversumse scholen. Zij zullen hierbij worden ondersteund door Eco-Schools, Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en de gemeente Hilversum.

Prijs: 2.500 euro

De Wegwijzer kreeg van de Rabobank Gooi en Vechtstreek nog eens prijs van 1.000 euro

Het Gymnasium ontving bovendien een set warmtepanelen van Degree-n t.w.v. 5.000 euro

Publieksprijs

Op het Hilversum 100 Event is er ook een publieksprijs uitgereikt. Na drie korte presentaties heeft de zaal Foka Visser voor haar plan Rootswood een prijs gegeven. Rootswood wil alle nieuwboren Hilversummers een boom geven en als de kinderen en bos samen groter groeien allerlei educatieve dwarsverbanden leggen.

Publieksprijs: 1.500 euro

 De winnaars zullen het prijzengeld besteden aan het realiseren van hun duurzame plannen. Het juryrapport en informatie over de plannen staan op:    www.hilversum100.nl.