Hoorneboeg

Logo Hilversum Zuidwww.vriendenvandehoorneboeg.nl

Wijkkrant 1215 – definitieve online versie

Nieuwsbrief – 9 juli 2017

Compagnie logo

De Hoorneboeg

Blaas even uit… De Hoorneboeg is al eeuwenlang een unieke plek die uitnodigt om tot jezelf te komen. We vertellen je graag over haar toekomst als Culturele Buitenplaats. Geniet hier midden in de natuur van de stilte of zoek juist anderen op om je te laten inspireren.

Zij gaan hier van start!

In de vorige nieuwsbrief lieten we weten dat we een selectie hadden gemaakt uit alle geïnteresseerden die een initiatief zouden willen ontwikkelen op De Hoorneboeg. De afspraken met deze partijen zijn inmiddels zover gevorderd dat we ze daadwerkelijk aan u kunnen voorstellen!

Een nieuwe site

De plannen worden steeds concreter, dat willen we graag laten zien! Kijk op onze vernieuwde site www.vriendenvandehoorneboeg.nl en lees meer over de initiatieven, maak kennis met de mensen die hier samen met ons hun schouders onder zetten of verdiep je nog eens in de achtergronden van het project Culturele Buitenplaats. Ook is de hele geschiedenis van het landgoed te vinden.

Informatie-avonden toekomstplannen Hoorneboeg

De initiatiefnemers hebben hun plannen verder uitgewerkt en op basis daarvan is een ontwerp gemaakt voor een nieuw bestemmingsplan. De eerste reactie van de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland hierop is positief. Op dit moment worden de laatste puntjes nog op de i gezet en vervolgens komt het plan vanaf begin augustus zes weken ter inzage te liggen bij de gemeente Hilversum.

Verbinding, bewustwording en reflectie in Stalheim en Schuur

Als eigenaar van Happy Soul Travel was initiatiefneemster Monique Jansse al jaren op zoek naar een mooie, centraal gelegen locatie om retreats te organiseren met de vele inspirerende mensen uit haar omgeving. “Toen ik de oprijlaan van De Hoorneboeg opreed, de heide zag liggen en de vogels hoorde zingen wist ik meteen: dit is het! Helemaal toen ik de schitterende monumentale panden Stalheim en Schuur zag liggen: bijna te mooi om waar te zijn.”

Deelthuis: het eerste abonnement op duurzaam leven

Een van de nieuwe initiatieven op De Hoorneboeg is Deelthuis. Net als initiatiefnemers Jaap (landschaps-architect), Daniel (architect) en Margriet (online/offline verbinder) is een groeiende groep mensen op zoek naar zingeving en diepgang, maar niet radicaal genoeg om monnik te worden. “Met ons initiatief willen wij voor die mensen een plek creëren om kennis te maken met duurzamer en bewuster leven: ‘meer met minder’, buiten leven, samen doen en delen.” Een abonnement op Deelthuis maakt het mogelijk deze bewuste levensstijl te integreren in je dagelijkse leven.

Een zintuigelijk nazomer-weekend op de Hoorneboeg

Van Boven – van Dichtbij

Op zaterdag 16 en zondag 17 september organiseren Djon Seedorf en Caroline Bijvoet ‘Van Boven – Van Dichtbij’ rond de tuinmanswoning op De Hoorneboeg. Tijdens deze twee dagen wordt een areaal van zintuigelijke ervaringen aangeboden. Het programma komt tot stand in samenwerking met stichting De Hoorneboeg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stadsfonds Hilversum.

 

Natuurwerkdag op de Hoorneboeg

Op zaterdag 22 juli vindt de jaarlijkse werkdag op De Hoorneboeg plaats. Onder leiding van ervaren boswerkers helpen vrijwilligers bijvoorbeeld met snoeien, schoonmaken van paden en het verwijderen van onkruid. Ook vrijwilligers van het Goois Natuurreservaat mee. Zij zijn het hele jaar door al actief op en rond het terrein vinden het leuk om zich nog een extra dag in te zetten.

Hou me op de hoogte

Heb je deze nieuwsbrief ontvangen maar sta je nog niet op onze mailinglijst? Schrijf je dan nu in. We versturen de nieuwsbrief circa 4 keer per jaar en houden je zo op de hoogte van alle activiteiten.

DE HOORNEBOEG
Hoorneboeg 5 – 1213 RE Hilversum
info@vriendenvandehoorneboeg.nl
Forward to a friend

facebook icon
twitter icon

Het college van B en W legt het voorstel van Stichting De Hoorneboog over de ontwikkeling van de Hoorneboeg tot culturele buitenplaats ter advisering voor aan de commissie Ruimte. Ze vraagt de raad of het ontwikkelconcept voldoende basis biedt om te starten met de voorbereiding voor een herziening van het bestemmingsplan.

De Hoorneboegse Heide, Gooisnatuurreservaat. Op 5 februari droeg de Stichting Gooisch Natuurreservaat (GNR) het archief uit de periode 1932-2004 over aan het Streekarchief en maakte het archief daardoor beschikbaar voor iedereen. Directeur en rentmeester Bert van der Moolen benadrukte in zijn speech het belang van openbaarheid van archieven, de bron van onze geschiedenis. De oorsprong van het GNR ligt in de bezorgdheid die zowel Natuurmonumenten als de provincie hadden voor het duurzame behoud van de natuurgebieden in deze streek. Alle Gooise gemeenten en Amsterdam sloten zich aan bij de stichting.

Wethouder voor Cultuur van de gemeente Hilversum, Wimar Jaeger, riep zijn medebestuurders op om ervoor te zorgen dat alle archieven van deze regio werkelijk beschikbaar komen door ze online aan te bieden en niet alleen in de studiezalen in Gooise Meren of Hilversum. Samen geven al deze archieven een beeld van ons aller geschiedenis en ook die moet, net als de natuur door het GNR, ‘ten eeuwige dage’ behouden blijven. http://www.gnr.nl

De Hoorneboegse Heide is een natuurgebied gelegen

Koeien houden de Hoorneboegseheide grasvrij ongevaarlijk door hun rustige aard
Koeien houden de Hoorneboegseheide grasvrij ongevaarlijk door hun rustige aard

ten zuiden van de van Hilversum. Het gebied omvat circa 190 ha natuurgebied. Het gebied wordt sinds 12 mei 2004 lopen en grazen daar leuke witte koeien waardoor het landschap open blijft en de specifieke vegetatie in stand wordt gehouden wordt.20160830_121709 (1)

Buitenplaats “De Hoorneboeg” vormt het hoogste deel van het gebied. Hier zijn onder andere twee herenhuizen gelegen waarin een conferentiecentrum van de Remonstrantse Broederschap is imagegevestigd. Hoorneboegseheide bestaat voornamelijk uit struikheide. Door maaien in raatvorm, te zien vanuit de lucht, wordt gedeeltelijk, om groei van nieuwe loten weer kans te geven. Zo wordt het voor de bezoekers in de imagetoekomst een mooi bloeiend heideveld.

Het voetstappenpad  Verzonnen, aangelegd en ontworpen omstreeks 1938

image. De gedachten waren toeneenwandeling rond Hilversum aan te leggen. Dit werd gerealiseerd door markering middels betonnen stenen met voetafdruk.

Die staan op diverse plaatsen gedurende de wandelroute. Tevens vindt men deze voor nog meer duidelijkheid rode schildjes op paaltjes, hekjes en  meerdere plekjes zodat de wandelaar altijd het goede pad volgt. Afstand ongeveer 25 km. Een echte aanrader

 • Een oud kerkepad. Rondje Hilversum van – ruim – 25 kilometer. .image

  Bijenvolk op de Hoorneboegse heide

  Graag wil ik u het volgende even vertellen:

  Vrijdag-avond 17 Juli jl., ging het laatste rondje met de hond maken. Het was nog erg licht en besloot ik over de heide terug naar huis te lopen.

  Daar zag ik opeens langs het pad richting Hilvertswegimage een grote donkere plek in hergras, stopte keek nog eens goed en zag een plak bijen van 3 á 4 cm dik ter grootte van een flink etensbord circa 30 cm rond.
  Ik had geen fototoestel bij de hand, daarom besloot ik de volgende ochtend als de bijen er nog waren foto’s te nemen.
  Zaterdag-ochtend ben ik direct naar de plek gegaan waar ik de bijen gezien had. En ja hoor er was zo te zien niets veraimagenderd. Maakte 2 foto’s. 2e vergroot en met flits.

  Er kwam een meneer met hondje aan, ik waarschuwde hem, maar het hondje liep toch met een pootje door de bijen, schoot weg maar de bijen gingen op het baasje af in zijn korte broek. Mopperend liep hij met hondje door.

  Woendag-middag zat er iemand bij de bijen, een imker zo te zien, er lag een kap over de bijen en de bijen zouden daar in kruipen. Je moet altijd iemand van de imkers vereniging waarschuwen als je bijen ondekt vertelde hij.
  Zaterdag-ochtend ben ik weer gaan kijken en zag nog een restje van de bijen, als een handje vol op de plek liggen.

  Vragen te over:
  Hoe kwamen de bijen daar, er was weing wind.
  Geen bomen binnen 4 á 5 meter.
  Liggend vlak bij een veel belopen pad en fietspad, het vreemde was ook volgens mij, dat het gewoon op de grond lag…

  Met vriendelijke groet
  Gerrit.