Vredesweek Hilversum neemt actief deel.

Gemeente Hilversum neemt actief deel aan de Vredesweek (18-24 september)

De landelijke Vredesweek (18-24 september) is hét moment om in actie te komen voor het thema vrede. Iedereen kent de beelden van vluchtelingen en verwoestingen, maar wat doen wij zelf om het leefbaar te houden in onze gemeente? De gemeente Hilversum houdt tijdens de landelijke Vredesweek van 18-24 september voor de eerste keer een Hilversumse Vredesweek en neemt hieraan actief deel met een programma voor jong en oud.

Burgemeester Pieter Broertjes: “Wij leven in een land waar al ruim zeventig jaar geen oorlog meer is. Wij denken dat dit vanzelf gaat, maar dat is niet zo. Hiermee laten wij zien dat Hilversum niet alleen een gemeente is die stenen versjouwt en rotondes aanlegt, maar dat wij ook morele aspecten in de samenleving belangrijk vinden.”

Op maandag 18 september trapt de gemeente Hilversum de Vredesweek af met een vredesles bij de Hilversumse Scholenvereniging aan de Frans Halslaan samen met de wethouder onderwijs, Eric van der Want. “Wij vinden het belangrijk dat scholen lessen over vrede aanbieden. Het gaat eenvoudigweg om anders omgaan met elkaar,  respect hebben en open staan voor andere perspectieven en meningen.”, zegt Van der Want. Er liggen daarnaast veel kansen in de buurt. Van der Want: “Durf contact te maken. Elkaar kennen kan veel problemen voorkomen.”

Op woensdag 20 september houdt de gemeente Hilversum een scholierendebat in het Raadhuis vanaf 15:00 uur. Yes-R is juryvoorzitter tijdens dit debat en geeft een kort optreden. Op donderdag 21 september wordt de Vredespaal bij de Gooise Dalton School in De Meent onthuld in het bijzijn van de burgemeester.

Halverwege de Vredesweek is er de Hilversumse Vredeswandeling op 22 september vanaf Bibliotheek Hilversum.  Burgemeester Pieter Broertjes is hierbij aanwezig. Tijdens deze week heeft de gemeente Hilversum diverse vredesambassadeurs: Angela Koot (rector Ronald Holst College), Tom Rijken (predikant bij de vrijzinnige geloofsgemeenschap Hilversum) en Monica Tijdink (Top 2000, Stichting Muziekids). Op het programma staan naast de wandeling allerlei workshops.

De Gemeente Hilversum is vanwege haar actieve betrokkenheid met de Vredesweek Hilversum één van de negen genomineerden voor “de Pax Duif”, een geldprijs van PAX. Tot en met 20 september kan iedereen hierop stemmen via de website van PAX.  Op 21 september is de prijsuitreiking in Amsterdam. De Gemeente Hilversum zou de aanmoedigingsprijs van €1000,- besteden aan het initiatief om ook in Hilversum een vredesvlam te hebben.

Meer informatie is te vinden op www.hilversum.nl/vredesweek