Kapellezing over Meister Eckhart

Persbericht

Interview Tom Rijken

De Kapel plaatst Vredespaal als brug naar de samenleving

Tom Rijken“Vrede kun je leren”, is de mening van Tom Rijken. Als predikant is hij verbonden aan de vrijzinnige geloofsgemeenschap Hilversum, die samenkomt in de Kapel aan de ’s-Gravelandseweg. De Kapel speelt een grote rol in de Vredesweek.

“De vredespaal is in 1955 in Japan ontstaan. Masahisa Goi bedacht het peace pole project als een internationaal symbool van vrede. Hiermee wilde hij een ommekeer in de wereld zien te krijgen. Vanuit dat project staan er nu wereldwijd 200.000 palen waarvan drie in Hilversum. Tijdens de Vredesweek wordt de vierde Vredespaal geplaatst bij de Gooise Daltonschool in de Hilversumse Meent.”

Op de paal staat de wens ‘Moge vrede heersen op aarde’ in het Nederlands, Engels, Arabisch en Hebreeuws. De Kapel biedt de Hilversumse samenleving sinds 2013 jaarlijks een Vredespaal. Vorig jaar ging hij naar welzijnswerker Tukkie Tuk, die dit jaar de Gooise Daltonschool nomineerde omdat het een vreedzame school is. “Als Kapel willen wij met de Vredespaal een brug naar de samenleving leggen zonder vrome woorden te spreken”, legt Rijken uit. “De kosten brengen we met elkaar op, we zetten hem neer en onderhouden de paal. Het belang voor ons is dat we vrede bouwen in de samenleving. Vrede klinkt soms gezapig, maar dat is het niet.”

Vrede leren is een proces

Volgens Rijken is vrede niet iets dat er zomaar is. “Vrede leren is een proces, net zoals je Engels of wiskunde leert. Je moet er op school mee beginnen en in gezinnen oefenen. Het gaat niet om oorlog. Het gaat over in verbinding zijn met de ander en van betekenis zijn voor die ander. Door die verbinding ervaar je vreugde en vervolgens geluk. We leven in een individualistische samenleving waarin ons ego maakt dat we vaak uit verbinding raken.”

Rijken denkt dat ieder mens kan bijdragen aan vrede, als hij zich maar bewust is van die verbinding. “Dat begint op het moment dat ik naar de winkel loop en de mens groet die ik tegenkom of ik maak een praatje met degene die ik toevallig ontmoet. Doen we dat niet, dan wordt onze wereld ‘gekokerd’ en dat is dodelijk. Daar moeten we ons van bewust worden. Kinderen moeten we daarin voorleven, maar ook elkaar.”

Niet communiceren als een jakhals

In de Vredesweek kunnen Hilversummers aan allerlei activiteiten deelnemen. Zo geeft de Kapel de gratis workshop geweldloos communiceren. “Waarom communiceer ik soms als een jakhals, terwijl ik ook een giraf kan zijn?”, geeft Rijken de workshop weer. “We leren om minder te oordelen en meer compassievol te zijn. De ander kunnen toelaten zonder direct een oordeel over diegene te hebben. Mensen kunnen ook meelopen in de walk of peace. Dit is een wandeling van twee uur waarin we langs monumenten van vrede in de binnenstad lopen.”

Rijken waardeert het zeer dat de gemeente Hilversum de Vredesweek in september organiseert. “Jezus van Nazareth heeft mij heel duidelijk de weg naar geweldloosheid gewezen, daarom zijn wij al jaren bezig met de Vredesweek. Ik vind het helemaal top dat het gemeentehuis de Vredesweek van Pax – die eigenlijk uit de christelijke traditie komt – heeft opgepakt.”

cool jazz in de Kapel

We hebben een nog interessanter programma voor u in petto dan in vorige jaren en we vinden het ontzettend spannend of u onze concerten ook in dit nieuwe seizoen in grote getale zult komen bezoeken. Wij heten u weer van harte welkom!!

Mondharmonica en Jazz; van de weinigen die het aandurfden om van het bespelen van de harmonica hun vak te maken, is Jan Verwey wellicht de enige die erin geslaagd is om op dit karakteristieke instrument een volstrekt eigen geluid te ontwikkelen. Op jazzgebied is hij zeker de enige die, ook in zijn improvisaties, octaven speelt.

Dat Jan Verwey ook internationaal een belangrijke bijdrage aan de Cool Jazz levert, bewijzen zijn vele buitenlandse optredens.

Het programma bestaat uit original standards, zoals werken van Miles Davis en Duke Ellington, alsmede iets minder bekende jazz stukken, die daarom niet zo vaak gespeeld worden. Het trio hoopt dat door hun muziek meer aandacht wordt gevestigd op de lange lijst van geweldige instrumentalisten uit de jaren ’50 to ’90, die de wereld hebben verrijkt en ons de Cool Jazz hebben geleerd. Deze traditie moet blijven, zodat we weer begrijpen dat deze muzieksoort in stand moet worden gehouden, zoals dat ook gebeurt met Beethoven, Mahler en Bach.

Plaats: De Kapel

’s Gravelandseweg 144

1217 GA  Hilversum

Aanvang: 15.30 uur, zaal open 15.00 uur

Toegang: € 10,-, inclusief drankje na afloop, samen met de musici

Kinderen hebben gratis toegang

Kaarten: Aan de zaal of reserveren via koster@dekapel.nu

Computer Inloop-de Lelie (SeniorWeb)

Computer Inloop – de Lelie (Seniorweb)

Helaas kunnen we door een grote brand in maart 2017 Buurtcentrum de Lelie niet meer gebruiken. Het is nog niet duidelijk wat er in de toekomst met de Lelie gaat gebeuren.

Gelukkig heeft Woonzorgcentrum St. Carolus (Carolushuis – Hilverzorg) ons tot de zomervakantie onderdak verleend. Eind dit jaar gaat de bestemming van het Carolus huis veranderen en komt er een verbouwing/renovatie.

Wij zij erg blij dat we voor het seizoen 2017/2018 plek hebben gekregen bij Hilverzorg in Woonzorgcentrum de Egelantier. Gelukkig weer in de wijk.

Elke dinsdag en donderdag -ochtend zijn we daar aanwezig om u te helpen met computervragen, smartphone vragen, tablet vragen of vragen op het gebied van overheidformulieren.

Adres:
Egelantierstraat 194, 1214 EH Hilversum
Lokatie: Erker op verdieping 1. Via trap of lift gaat u naar verdieping 1. Dan linksaf en na ca. 15 meter ziet u de erker aan de linkerkant vlak naast de ontmoetingsruimte.
Computerinloop van 09:30 tot 11.00

===================