Bill Minco-lezing door Jolande Withuis op 4 mei herdenking Hilversum

De zesde Bill Minco-lezing wordt dit jaar gehouden door dr. Jolande Withuis.
Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant.
De Bill Minco-lezing, genoemd naar de bekende verzetsstrijder en oud Hilversums gemeenteraadslid en wethouder, is een vast onderdeel van de 4 mei herdenking in Hilversum.

Withuis beschrijft in haar aangrijpende lezing het verzetsverleden, de arrestatie, de gevangenschap en het naoorlogse politieke werk van de Hilversumse Rie Lips-Odinot. Een schokkend levensverhaal van een vrouw die na haar bevrijding door de Russen uit Ravensbrück eerst zweeg over haar ervaringen en tien jaar later haar politieke illusies verloor. Maakt ideologie blind? Na de meeslepende lezing van Jolande Withuis kunnen mensen hier zelf over oordelen.

Thema en programma 4 mei 2017
Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit. Dit keer doet het Nationaal Comité een appèl op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid onder de noemer ‘Geef vrijheid door’. Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, heeft dit jaar de tekst voor het jaarthema geschreven: “de kracht van het persoonlijk verhaal”.

Namen plaquette Burgerzaal
Burgemeester Pieter Broertjes zal in zijn toespraak stilstaan bij de heldhaftige activiteiten van zes Hilversummers tijdens de Duitse bezetting. Wilhelmus Dasselaar, Paulus Bonnike,
Frederik Hovius, Christoffel de Kup, Klaas Hannema en Dirk Buis.

Deze zes mannen vonden de dood. Ze hadden alle zes geen schijn van kans tegen de machtige en meedogenloze bezetter. Met het noemen van hun namen en het schetsen van hun onvoltooide levens zijn alle 25 namen van de plaquette in de Burgerzaal vermeld. Zij leven voort in onze herinnering. Hun namen zijn – als straatnamen in Hilversum-Noord, voor eeuwig verbonden met Hilversum.

Gedicht en muziek
Stadsdichter Robert Grijsen draagt een gedicht voor dat speciaal voor de 4 mei herdenking is gemaakt. Het Woud Ensemble (een strijkkwintet, bestaande uit leden van het Radio Filharmonisch Orkest) verzorgt de muzikale omlijsting van de herdenkingsbijeenkomst.

4 mei herdenkingsboekje
Het 4 mei herdenkingsboekje bevat illustraties van schilder en acteur Jeroen Krabbé. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen zes miljoen Joden om, onder wie 104 duizend uit Nederland. Eén van hen was Abraham Reiss, de grootvader van Jeroen Krabbé. In negen door hem gemaakte schilderijen vertelt hij het verhaal van zijn opa. Deze illustraties zijn opgenomen in het herdenkingsboekje.